ETA Vízum – Elektronikus Beutazási Engedély Kanadába

Kanada bevezeti a saját ETA-rendszerét

Kanada elhatározta, hogy követi az Egyesült Államok és Ausztrália példáját és kidolgozza a saját rendszerét, mellyel az Utazási engedélyezés elektronikus rendszerén (Electronic Travel Authorisation, ETA) keresztül megkönnyíti a Kanadába való beutazást. A rendszer 2015-ig történő teljes bevezetése az egyike az ország céljainak, kiszűrve így az illetéktelen és nemkívánatos személyek belépését Kanadába.

Mi az Utazási engedélyezés elektronikus rendszere?

Az Utazási engedélyezés elektronikus rendszere (Electronic Travel Authorisation, ETA), ahogy a neve is mutatja, egy olyan dokumentum, mely tanúsítja a jogot a Kanadába való beutazásra. Azonban ahelyett, hogy a felhatalmazást a szokásos időrabló vízumintézés során szereznénk meg, elegendő lesz majd bejelentkezni a Kanadai Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal (Citizenship and Immigration Canada, CIC) honlapjára, ahol az utazási jogosultság megerősítése perceken belül, ugyanazon platformon át kibocsátásra kerül. Ezután a magánszemélynek ki kell majd nyomtatnia az ETA egy példányát, majd a többi szükséges dokumentummal együtt be kell mutatnia a Kanadába való beutazás előtt.

Ki az, akit valószínűleg érinteni fog az ETA?

Az ETA része egy jobb határbiztonsági programnak az Egyesült Államok és Kanada között. Jelenleg az Egyesült Államok nem ír elő vízumkötelezettséget a Kanadaiak számára. Mivel ez a helyzet áll fenn, így nagyon valószínű, hogy a program elindulása után az Amerikaiak is mentesülnek majd az ETA alól. Azonban azon utazók számára, akik olyan vízummentességet élvező országokból fognak érkezni, mint például Ausztrália és Új-Zéland, illetve egyes európai nemzetek utazóinak szükséges lesz megszerezniük az ETA-t. Másrészt azon utazóknak, akik nem vízummentes országokból fognak érkezni, nem kell megszerezniük az ETA-t, hiszen nekik még majd keresztül kell menniük azon az ellenőrzési folyamaton, mely most is érvényben van.

Az ETA még mindig tervezés alatt áll, habár már elkülönítették számára a szükséges költségvetési forrásokat. Tekintettel arra, hogy a rendszer a nem kívánatos személyek kiszűrésére készült, így azon emberek, akik szerepelnek a repüléstilalmi listán, vagy a bűnügyi nyilvántartásban, esetleg elutasították a menekültjogi kérelmüket, ők lesznek azok, akiknek Kanadába való belépését elutasítják majd az ETA rendszerének bevezetése után.

Mik az ETA előnyei?

Az ETA megszerzéséhez egy magánszemélynek különféle életrajzi adatokat kell benyújtania, mint például a neve, a születési ideje, illetve biometrikus adatokat, mint például ujjlenyomatot is, miután az utazási engedélyeztetés online lesz feldolgozva. Mivel az ETA rendszere hatékonyan ki fogja szűrni a nem kívánatos személyeket még jóval azelőtt, mielőtt egyáltalán belépnének Kanadába, így azok, akik egyébként jogosultak az országba történő beutazásra, gyorsabban és hatékonyabban tehetik majd ezt meg.

Choose the Language

Contact Us

Emailcanada-eta.com